Birk

Beskrivelse samt forveksling
Op til 25 m højt træ. Birkens bark er meget karakteristisk med hvid bark, der især på unge træer danner tynde pergamentagtige lag. Ældre stammer er mere knudrede og opsprukne. Bladene er 4-6 cm brede, trekantede og glatte med dobbelt savtakket rand og rødlig stilk. De tynde grene, specielt på de unge træer, er besat med harpiksfyldte vorter. Blomsterne sidder i lange rakler. De mest almindelige birketræer herhjemme er Vorte-birk, og Dun-birk som ligner hinanden, og man ser ofte krydsninger imellem disse to.

Hvor og hvornår
Blade og Blomster springer ud i april-maj. Kan findes i skove, på gader og stræder, i parker og er generelt almindelig over hele landet.

Smag
Saften smager mildt, blødt og sødt. De knap udsprungne  og spæde blade smager af nødder, hjertesalat og friske krydderurter.

Håndtering
Saften tappes ved at bore et hul i træet, mens det sender saft til trækronen ( ca. marts til april) og indsætte en fødevaregodkendt plastikslange i hullet. Her binder man en flaske eller dunk på. Så tappes saften over tid.
Bladende klippes eller skæres nænsomt. Brug kun de knapt udsprungne og spæde blade. Hjembring i papirspose eller beholder og opbevar på køl. OBS!! Du skal være opmærksom på at det kræver tilladelse at tappe saft. Også fra offentlige træer!!!

Brug
Saften kan tappes fra træet fra omkring marts til løvspring. Denne kan bruges som smagforstærker i marmelader, bagværk eller i saft. Ved langsomt at koge saften ind ved lavt blus til en sirup får du også et godt resultat som kan bruges i talrige desserter eller på din müsli. De knapt udsprungne blade (også kaldet museører) kan bruges i salater eller som base for en god frisk forårssnaps evt. sammen med vanilje og frisk skovmærke.