Blåbær

Beskrivelse
15-45 cm Løvfældende dværgbusk, med kantede, grønne grene. Bladene er lyst grønne, kortstilkede og fint savtakkede. Blomsterne er rødgrønne og krukkeformede. Skindet på bærrene er blå, kødet er blåt med mørkerøde nuancer. Blåbær kan forveksles med Mose-bølle, som også er fint spiselig. Planten er større og kraftigere i væksten. Bærrene er blå udenpå, men hvide med grønlige nuancer indeni.

Hvor og hvornår
Heder, nåleskove, græsland, egekrat, klippeflader. Almindelig i Midt, Nord- og Vestjylland, på Bornholm, men ellers sjælden. Bærrene kan plukkes fra juli-oktober. Blomstrer i maj-juni.

Smag
Estragon, jord, portvin, mørk frugtsirup.

Håndtering
Pluk bærrene med hænderne, eller med en bærplukker. Klip eller skær nænsomt blade af (lad de nederste blade sidde). Opbevar i beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
De friske bær smager rigtig godt sammen med vildtkød, vildtsauce, og stegte sommersvampe som kantareller eller vårmusseron. Kan bruges i kager, tærter, muffins eller andet bagværk. Marmelade med blåbær eller Mosebøllebær smager fantastisk, men smag gerne til med citronskal og saft (evt. anis eller fennikelfrø) for at give modspil til de fade bær. Både de friske og tørre bær og blade kan bruges til the.

Opskrifter

Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...