Brændenælde, stor nælde

Hvor og hvornår
Findes langs halvvilde områder og i udkanten af buskadser.
Er bedst fra marts til juni, men findes der nye blade, kan toppen af planten bruges.

Smag 
Tilberedt smager den friskt og grønt som spinat men lidt mere aromatisk. Rå nælder har en mild agurkesmag. Brændenælder bevarer meget af deres struktur når de tilberedes, så der er mere "bid" i end eksempelvis spinat.

Håndtering
Husk handsker, lange ærmer og en saks, når du skal høste brændenælder.
Opbevares køligt og kan holde i 14 dage i køleskabet. 

Brug 
Brændenælde er en af de vilde råvarer som kan bruges til rigtig mange ting.
Den er både er sund og smager godt. De spæde skud og blade bruges. Typisk de øverste 10 cm af planten.
Den kan bruges i de fleste retter, hvor man vil bruge spinat. I suppe, tærter eller frikadeller. Prøv evt. at bruge den i stærke retter som en god indisk curry. De nye skud blancheres let og tilsmages med citron til fisk eller kan flødestuves ligesom spinat.
Dampede skud kan bruges i brød og tørrede kan bruges til te og nældesalt. Der kan også koges saft på hele planten.  

Opskrifter

Boghvedegrød med brændenælde, løgkarse- og gråbynkesalt, syltet bellis, stegte mælkebøtteblade, kørvel og skvalderkål Opskrifter til 4 personer   Boghvedegrød med brændenælde 2 store...
Surdejspizza med brændenælde, skvalderkål og løgkarse Fyld 3 håndfulde brændenælde 2 håndfulde skvalderkål 1 lille håndfuld løgkarse 100 g friskost (fx gedeost eller ricotta) 30 g...
Romersk antipasto med brændenælder Dette er den ultimative ret med brændenælder, der kommer til at ændre dit syn på den brændende ukrudt. Denne enkle men super lækre opskrift er en variation af...
Brændenælder er sunde og smager rigtig godt. De kan plukkes og bruges så længe de er grønne. Man skal bare kun tage de friskeste blade. Mange forbinder brændenældesuppe med en kedelig omgang...
Hermed en variation over den klassiske frikadelle, som vi serverede for vores gæster til det første Byhøst Gilde (til stor begejstring). Opskriften er udarbejdet af Julie Swane fra Nature Foods, og...