Cikorie

Plantebeskrivelse
En flerårig, urteagtig plante. Bladene danner et roset som kan minde lidt om mælkebøttens, dog mere grove og fligede. Den sætter blomster på en opret stængel, der ofte er forgrenes og bliver ca. 1 m høj. Blomsterne er lavendelblå og sidder op langs stænglen, hvor de blomster lidt af gangen.

Hvor og hvornår
Den vokser hvor der er meget lys, f.eks i vejkanter, markskel og ruderater. Den blomstre i juli-september. Blade og rødder høstes uden for blomstringstiden, når der er saft og kraft i bladrosettet.

Smag
Blomsterne smager mildt og sødt. Bladene er let bitre. Rødderne skal tørres og ristes og smager så let bittert og lidt hen ad kaffe.

Håndtering                    
Bladene høstet i foråret klippes af ved rosetmidten uden at beskadige denne. Blomster og blomsterknopper plukkes forsigtig af stænglen og opbevares i en bøtte med låg og lidt fugtet køkkenrulle i bunden. Rødderne graves op og renses grundigt. Husk at spørge om lov inden du graver.

Brug
De helt spæde blade, blomster og knopper anvendes i salater. De mere seje blade er bedst hvis de smørdampes og anvendes som tilbehør, evt. i en omelet. Du kan evt. surtsylte blomsterknopperne. Rødderne tørres og ristes mørke, hvorefter de males og kan bruges som kaffeerstatning.