Eg

Beskrivelse og forveksling

Eg er et op til 30m højt løvtræ. Har ofte en stor og bred krone hvorimod højden, tykkelsen og grenbevoksningen på stammen kan variere. Bladene er omvendt ægformede med 4-5 runde lapper langs randen. Hanblomsterne hænger som lange rakler på stilken. Hunblomsterne sidder som små grønne stile yderst på grenene. Agernet som er egetræets frugter sidder fast i en skål som sidder på en 6-8 cm lang stilk.

Hvor og hvornår
Løvet og blomsterne springer ud i maj. Agernene er modne og falder ned på jorden i september og oktober.

Smag
De friske smager meget bitter og er ikke spiselige for mennesker pga. et meget højt indhold af garvesyre. MEN hvis du tilbereder agern som agernmel får det en meget fin og helt unik nøddesmag.

Håndtering
Saml de modne agern op fra jorden, eller klip dem ned fra træet.

Brug
For at agern kan bruges til madlavning skal de først tørres en time i ovnen ved 100 grader. Derefter fjernes skal, samt den hinde der omgiver frøene og agernene hakkes. Kog derefter de hakkede agern i rigeligt vand for at fjerne garvesyren. Bliv ved at skifte vandet indtil det er klart. Tør derefter nødderne godt og rist dem på en tør pande eller i ovnen ved 150 grader. Hvorefter de males til mel i en kværn eller blender. Agernmel kan bruges til at komme i brød, kager eller som alternativ til rå kakao.