Fuglegræs, almindelig

Beskrivelse samt forveksling
5-45 cm høj plante med liggende eller opstigende skøre stængler med modsatte blade der sidder på en kort lidt håret stilk.
Bladene er små (10-30 mm brede), ægformede og hjerteformede ved bunden. Planten har små hvide blomster med dybt kløvede kronblade. Kan forveksles med skov-fuglegræs og bleg fuglegræs som begge er spiselige.

Hvor og hvornår
Fuglegræs vokser rigtig mange steder i krat og buske i byerne. Herude på strandenge, i vejkanter og dyrket jord.
Kan findes fra maj til november. Smager bedst og mest frisk om foråret/forsommeren,
men kan (så længe den er frisk grøn) høstes nærmest hele året.

Smag
Som grønne ærter eller ærteskud, dog mere mild.

Håndtering
Klip eller skær nænsomt blade og stængel af. Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.
Hjemme opbevares på køl.

Brug
Den milde ærtesmag gør fuglegræs til en urt som kan anvendes bredt i køkkenet. Kan bruges sammen med friske grønne ærter, enten grofthakket og sauteret med smør, bacon og ærter eller i en grønærtepuré. 
Fungerer glimrende som pynt eller garniture i, og på sommerretter, smørrebrød eller hjemmelavet pizza.
Er særligt god som salat. 
Kan også sagtens bruges som fyld i sandwiches evt. sammen med frisk skvalderkål.

Opskrifter

Ingredienser 1 spidskål 1 bundt store vilde løg, høstet sidst på sæsonen i slut maj eller først i juni 1/2 dl yoghurt 1 blandet håndfuld spæde vilde urter (eks. skvalderkål, fuglegræs, vejbred,...