Fuglekirsebær

Beskrivelse
5-20 m højt træ. Hovedgrenene sidder i etager, hvor de gror vandret ud. Barken er først rødbrun, så skifter den til spættet rødbrunt/sølvgråt. Men så bliver den brun med vandrette bånd af grålige korkporer. Gamle træers stammebark er sort, skællet og dybt furet. Bladene er 8-10 cm lange, elliptiske og dobbelt savtakkede, med en dunhåret underside. Blomsterne er store, hvide og knippelstillede.

Hvor og hvornår
Træet findes i selskab med andre løvtræer på leret, kalkholdig undergrund. Blomstrer i maj. Bærrene er modne i juli-august.

Smag
Mild lakrids, syrlig, honning og sødmefyldte blomsternoter.

Håndtering
Pluk de modne bær med hånden, og opbevar i beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
Kirsebær smager fantastisk som marmelade, sirup eller sød dessertsauce. Prøv evt. at smage marmeladen til med lakrids, honning og vanilje. Både blade og selve træet er glimrende at bruge til røgning, enten i røgeovn eller kuglegrill.

Opskrifter

Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...
Opskrift af Martin Marko, kok og gastronomisk udvikler i Byhøst Rundt omkring i landet står massere af fuglekirsebærtræer. Det er helt sikkert en af de råvarer som vi har en overflod af og mange...