Grå bynke

Beskrivelse og forveksling
Opretstående aromatisk urt med grenede, rødbrune stængler med spidse lancetformede blade.Bladene er mørkegrønne på oversiden og hvidfiltede på undersiden.Blomsterne har en rødbrun eller bleggul krone. Frugten er en lille nød.
Kan forveksles med Have-Malurt eller Strand-Malurt, disse er dog generelt mindre og er sølvgrå i farven.

Hvor og hvornår
Gråbynke blomstrer fra juli til september

Smag
Aromatisk, bitter, pebret, tørt hø.

Håndtering
Klip eller skær nænsomt blade og stængel af (lad de nederste blade sidde). Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.Hvis du er bynkeallergiker skal du holde dig væk fra denne urt.

Brug
Blev i gamle dage kaldt ”fattigmandspeber” da denne var et yndet krydderi blandt bondestanden.Skal høstes enten lige før eller under blomstring hvor den så enten kan bruges frisk eller hænges til tørre.De tørrede blomsterstande og frø kan bruges som krydderi.
Gråbynke passer rigtig godt til fede retter, især vildt fjerkræ såsom gås eller and. Steg et par kviste med i ovnen eller fyld fjerkræet med gråbynke, hakkede løg, æbler, kastanjer, røget bacon og evt. vild timian.

Opskrifter

Gråbynkesnaps 1 håndfuld topskud af gråbynke 1 flaske snaps eller vodka Skyl gråbynkeskuddene. Kom dem i en bøtte eller beholder med et tætlukkende låg. Hæld snapsen over og lad det hele...