Havtorn

Hvor og hvornår
Havtorn findes langs kystområder med sandet jord. Typisk fra september til november.

Smag
Syrlig og frisk. Aromatiske toner af passionsfrugt.

Håndtering
Friske havtorn plukkes, inden de bliver alt for modne. Ellers klip en lille gren, fjern blade og frys ned. Læg grenen i en pose og slå med en ske. Det er dog vigtigt, at du kun klipper lidt af planten!

Brug
Havtorn er god som saft, sirup, chutney og i syltetøj evt. kombineret med æble. God i kager og desserter som is. I det salte køkken kan de give retter syre og aroma eksempelvis stegt sammen med gulerødder og honning.

Opskrifter

Forret til 4 pers. 400g fersk laks1 ½ fennikel1 glaskål100g havtorn200g valnødderBlade og blomster fra Sankt hans urten (mynte kan bruges som erstatning)AkaciehonningKoldpresset...
Denne marmelade er indbegrebet af sensommer og efterår. En let syrlig og aromatisk oplevelse. Den kan bruges på et stykke brød, til vildt eller lidt god ost. Det er generelt et godt trick at...
Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...
De gule mirabelle smager sødt og lækkert når de lige præcis er modne. De kan godt være lidt melede hvis de er overmodne og for syrlige når de ikke er klar. Marmeladen her kan sagtens laves selvom man...