Hvidmelet gåsefod, mælde

Beskrivelse

Enårig opret plante med oftest rødlig stængel og spredte grågrønne ”melede” blade. Bladene er æg- til rudeformede, ofte med tandet rand. Planten er meget variabel. Kan forveksles med andre arter af gåsefod, især grøn gåsefod og hjertebladet gåsefod, samt arter af mælde.

 

Hvor og hvornår

Dyrket jord, vejkanter og strandbredder. Blomstrer fra juli til september men er mest saftig og bedst til brug i køkkenet i maj-juli.

 

Smag

Haver en salt og saftigt smag, med en ”grøn” og mild eftersmag. Indeholder desuden meget jern, protein, B1 vitamin og calcium.

 

Håndtering

Klip eller skær nænsomt blade og stængel af (lad de nederste blade sidde). Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

 

Brug

Kan bruges som spinat eller asparges enten i salat eller i stuvninger, æggekager samt gryderetter. Blomsterstanden kan smørdampes. Planten skal max. koge i 2 minutter for at bevare den saftige konsistens.

Opskrifter

Kan enten serveres som tilbehør til kød, vegetarbøffer eller som en selvstændig ret.Til ca. 4 pers. 1-2 bundter hvide asparges ca. 8 stk.3 gule beder3 nye løg eller alm. løg8 små nye gulerødderEn...