Kræge, vild blomme

Beskrivelse og forveksling
Kræge er en blommesort, som er en underart er den ægte Blomme. Blommerne gror på buske eller små træer, med en åben krone. Barken er tidligt lys grøn med rødviolette pletter, men senere bliver grenene blank og brun. Blomsterne er langstilkede og hvide. Planten danner spontane krydsninger med slåen og mirabele 

Hvor og hvornår
Blomstrer i april-maj. Blommerne er modne i september. Kan findes i hele landet, men mest almindelig på Fyn, Sjælland og Øerne. 

Smag
Meget syrlig og bitter med melet og tør smag før frugten har været udsat for frost, mere mild smag derefter, med noter af mirabelle, melon, slåen og vindrue.

Håndtering
Pluk de modne bær af busken med hænderne. Opbevar i beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
Krægen skal fryses før brug i mindst 24 timer for at fjerne bitterstofferne. Derefter kan frugten bruges. 

For blot hundrede år siden var Krægen en almindelig spise og spillede en stor rolle for husholdningerne på landet.  Den blev brugt til syltning, marmelade, henkogning og som tørret frugt i grynsuppe. Man stoppede dem også i ænder, gæs og grise før stegning i stedet for svesker. Prøv også at lave en mild snaps på blommen, evt. sammen med tørret skovmærke eller slåen.