Morbær

Beskrivelse samt forveksling
Op til 8 m. højt lavstammet træ med flad, kuppelformet krone og krogede grene. Barken er knudret og har et nærmest orange skær. De unge grene er hårede og bleggrønne, senere bliver de gråbrune. Bladene er bredt hjerteformede. De er ru og hårede, mørkegrønne og typisk 8-12 cm. store. Frugterne ligner brombær dog er de mere aflange. Som umoden er frugten grøn til orangerød, og til sidst helt sort som moden.

Hvor og hvornår
Findes på kystnære områder, med næringsrig bund, men kan også findes i parker rundt om i byerne. Findes dog især på de sydlige øer og Bornholm. Træet blomstrer i maj med 1 cm. lange hængende hanrakler og oprette hunrakler. Frugten er moden i august-september.

Smag
Som brombær med en syrlighed som hindbær.

Håndtering
Pluk forsigtigt frugten med fingrene. Maste bær bliver hurtigt dårlige, så vær forsigtig og tag dem gerne med hjem i flere hårde beholdere, så de ikke ligger og maser hinanden.

Brug
Morbær kan bruges til at lave eddike, olie, snaps og marmelade. Bærrene egner sig især godt sammen med honning og vanilje. Smager også fortræffeligt som råsyltede eller friske drysset over vildtkød, i en salat eller  en dessert.

Opskrifter

Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...