Mosepors

Beskrivelse
En lav, tæt og stærkt forgrenet busk, der typisk breder sig til lave krat. Busken har små mørkegrønne blade, som er 2-4 cm lange, elipseformede og bredest i spidserne. Bladfarven kan gå fra lysegrønne til næsten grågrønne. Mosepors kan blive op til en meter høj, men kan sprede sig over over større områder. Grenene er rødbrune og fint hårede. Blomsterne danner små rakler der sidder i små stande, i toppen af grenene. Farven på blomsterne går fra gul-grøn over i orange-brun. Planten har en aromatisk duft.

Hvor og hvornår
Trives bedst i fugtig jord, så den findes mest i moser, heder og ved søbredder. Blomstrer i april-maj hvor bladene også egner sig bedst til plukning.

Smag
Smager kraftigt og aromatisk med toner af lakrids.

Håndtering
Klip eller pluk nænsomt bladene af og hjembring i en pose uden at mase dem. Opbevar på køl.

Brug
De unge blade kan bruges friske som en krydderdusk i gryderetter, eller sammen med ovnstegte kartofler. Bladene kan også tørres, knuses og bruges som et aromatisk krydderi i kraftige retter. Frisk eller tørret har mosepors en kraftig og gennemtrængende smag så det er vigtigt kun at bruge lidt af gangen og smage sig frem. Både bladene og de små rakler egner sig rigtig godt til at lave kyddersnaps af.