Mynte

Plantebeskrivelse
De almindeligste myntearter i Danmark er Agermynte og Vandmynte, derudover findes der Kransmynte og Grøn Mynte og krydsninger i mellem disse. Både Ager- og Vandmynte er ranke planter op til 70 cm høje. Stænglen er let firkantet og bladene sidder parvis over for hinanden, er græsgrønne og aflangt-ovale. Blomsterne er rosa eller blegviolette og sidder hos Agermynte i små kranse lige over bladparrene, hos Vandmynte danner de en blomsterstande en halvkugleform i toppen af stænglen.

Hvor og hvornår
Mynten vokser på fugtige steder så som i vandløb, søbredder, våde enge og grøfter eller haver. De nye skud kan høstes allerede i april-maj og helt til september. Mynte blomstre i juli-september.

Smag
Smagen af mynte variere med arten, nogle vilde arter kan være lidt bitre. Smagen er bedst i tørt og varmt vejr, hvor de æteriske olier er mest fremtrædende.

Håndtering
Brug en saks eller kniv når du høster, så rives planten ikke op med rod. Du kan tørre planten ved at bundte dem i små buketter og hænge dem med hovedet ned ad et luftigt, tørt og lunt sted. Friske kan de holde sig et par dage i en vase, eller på køl i en papirspose en uges tid.

Brug
Anvendes på samme måde som kultiveret mynte. Lav f.eks. myntegele til lammeretter. Eller en yoghurtdressing til karryretter. De friske blade og blomster smager skønt i salater, juicer eller som pynt på desserter, f.eks. i en mangois eller i frostingen på en chokoladekage. Og så er myntete altid et hit!