Ramsløg

Plantebeskrivelse
Ramsløg er som navnet siger en løgplante. Den er flerårig og duften af hvidløg er det væsentligste kendetegn.  Når jorden er frostfri begynder løget at spire med to blanke græsgrønne blade, et andet kendetegn er at bladstilken er drejet, så undersiden af bladet vender opad. De hvide stjerneformede blomster sidder som en kugle for enden af blomsterstænglen.

Der kan være risiko for at forveksle de nye ramsløg skud med liljekonval og høsttidløs, der begge er giftige. Så snart ramsløget sætter blomster er det let at kende fra de to andre. Men hele plantens kraftige lugt af hvidløg er det vigtigste kendetegn, som er svær at tage fejl af. Er du i tvivl, så lad planten stå.

Hvor og hvornår
Ramsløg vokser i store lysegrønne tæpper i løvskov, krat og parker. Du kan være heldig at høste ramsløgblade så tidligt som i januar, hvis vinteren er mild. Men mest almindeligt er marts - april. Den blomstre i maj-juni. Og løgene er mildest og saftigst inden planten går i blomst.

Smag
Ramsløg har en kraftig smag af hvidløg blandet med lidt porre/forårsløg. Hvor kraftig smagen er variere med bladenes størrelse. De umodne frugter er meget kraftige i smag.

Håndtering         
Når du høster, så brug en saks eller lille skarp kniv. Bladene skæres/klippes ved jorden, blomst og frøstand lige under blomsterhovedet. Løgene graves op, husk at spørge om lov inden du graver. Blade, løg og frøstand skylles og kan holde sig i køleskab i mindst en uges tid. Du kan blande de umodne frøkapsler med salt og opbevarer dem i et lufttæt glas i op til et år. Blomsterne holder sig knap så længe, men kan gemmes i en lufttæt beholder nogle dage.

Brug
Bladene anvendes som hvidløg, i gryderetter, salater, kål-slaw, farsretter. Du kan lave en skøn pesto med ramsløgblade, suppler med andre grønne urter, så den ikke bliver for krads. Løgene steges eller ovnbages med andet grønt. Og blomster og frøkapsler er et skønt indslag i en salat eller suppe. Du kan også lave dejlige dressinger med olie/eddike eller creme fraiche eller kryddersmør. Bladene kan tørres og anvendes som et smagfuldt krydderi.

Opskrifter

Ingredienser 1,5 kg nye kartofler En håndfuld vild pastinak med stilk (Kan erstattes med løvstikke) HUSK at bruge handsker og passe på ikke at få saft på huden, når du håndterer vild...
Til 4 pers. 500g hakket kalv og flæsk4 æg2 løg4 fed hvidløg½ tsk allehåndeRapsolie100 g fuldkorns speltmelMel (Ølandshvede eller alm. Hvedemel)Salt ca. 1 spiseskefuldPeberUrterne kan tilsættes alt...
Til 4 pers. 4 dl lunkent vand10 g gær400 g hvedemel200 g fuldkornsspeltmel1 dl mørk øl1 dl skyr eller yoghurt naturelEn-to håndfulde hakkede urter2 tsk. salt2 spsk. honning1 spsk. koldpresset...
Opskrift af Martin Marko, kok og gastronomisk udvikler i Byhøst Dette stykke himmelske seje kød, serverede byhøstkok Martin Marko til et af Byhøsts Nyskud-arrangementer og gæsterne var vilde med det...
Opskrift af Martin Marko, kok og gastronomisk udvikler i Byhøst Denne lille delikate burger er smagen af de nordiske vilde urter, når de møder asien og sydamerika i én ret. Det er en lækker og super...