Rejnfan

Plantebeskrivelse
Planten er også kendt som guldknap. Planten bliver op til 1½ m høj. Inden blomstring ses små tuer af græsgrønne fjersnitdelte blade, groft tandede. Blomsterstænglen er kraftig, rødbrun ved basis og grøn i toppen. De gule blomster sidder mange samlet i en kurv. Den enkelte gule kurv er kendetegnet ved en ’navle’ i midten af kurven. Hele planten er meget aromatisk.

Hvor og hvornår
Den er almindelig i vejkanter og ruderater. Står ofte i større grupper. Du kan høste plantens spæde blade i forsommeren. De gule umodne blomster finder du fra juli-september. Er du heldig at planten gror et sted hvor der slået i sensommeren, kan du høste nye bladskud igen om efteråret.

Smag
Smagen er bitter og kraftig krydret. Det er en intens smag af sommereng og Chrysanthemum, som den er i tæt familie med.

Håndtering                    
De unge blade klippes eller skæres af planten og kan opbevares et par uger på køl. Blomsterknopperne klippes af i skærme medens de stadig er gulgrønne og sprøde.

Brug
Planten er klart en krydderurt og skal ikke anvendes i for store mængder. Du kan hakke lidt blade i en salat, omelet eller lave suppevisk med den og andre krydderurter, når du koger suppe eller gryderetter. Anvendes som smagsgiver i ovnbagt fisk med skovsyre og brændenælde, som pakkes ind i stanniol. Den gør sig rigtig godt i fede retter, f.eks. i en sauce til flæskesteg, hvor bitterheden bliver til fine nuancer i smagen.