Sankthansurt

Beskrivelse

30-40cm høj urt med tueformet, opret vækst. Stænglen er ofte rødlig eller rødprikket. Bladene er kødfulde, saftige, ovale til omvendt ægformede med rundtakket rand og sidder spredt op ad stænglen. Begge bladsider er lysegrønne og helt hårløse. De enkelte blomster er regelmæssige og 5-tallige med gulgrønne/hvidgule kronblade og sidder samlet i skærme. Frugterne er bælgkapsler med mange frø.

 

Hvor og hvornår

Tørre steder, som sydvendte skrænter, på stendiger og i krat Blomstringen foregår i august-september, hvor man ser blomsterne sidde samlet i en endestillet, halvskærmformet top af gaffelkvaste. Kan spises fra maj-august.

 

Smag

Ærtebælge, agurk, kål.

 

Håndtering

Klip eller skær nænsomt blade og stængel af (lad de nederste blade sidde). Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

 

Brug

Bladene kan serveres rå i en salatblanding. Eller prøv at erstatte agurkeskiverne i en tzatziki eller sommersalat med sankthansurtblade. Stænglerne samt bladene fungerer også glimrende som smørdampede.