Skovmærke

Beskrivelse
Spinkel urt med kransstillede blade (6-8 i hver) glatte stængler med let behåring, der hvor bladene sidder fast på stænglen. Har små hvide, tragtformede blomster.

Hvor og hvornår
Almindeligt udbredt i løvskove i hele landet.
Er bedst som frisk lige før dens blomstring i maj, men kan anvendes helt til sent på efteråret som tørret.

Smag
Smager let af estragon. Dufter af mandler, vanilje og hø. Dette skyldes plantens indhold af kumarin. Duften og smagen intensiveres og ændrer karakter ved tørring.

Håndtering
Klip eller skær nænsomt blade og stængel af. Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
De friskhakkede blade kan bruges i desserter, eksempelvis rørt i panna cotta eller cheesecake.
Friske stængler kan bruges som pynt og smagsgiver i hvidvin, velkomstdrink eller punch.
De tørrede blade kan bruges til the eller de knuste blade kan røres i is/sorbet eller i marmelader.

Opskrifter

Opskrift af Martin Marko, kok og gastronomisk udvikler i Byhøst. Skovmærkesukker er aromatisk og kan bruges som et anderledes pift mange steder, blandt andet i det søde køkken. Evtenuelt som drys...
Opskrift af Martin Marko, kok og gastronomisk udvikler i Byhøst Denne panna cotta er fløjelsblød, med en subtil tone af skovmærke. En rigtig god forårsdessert, som både har aroma og fedme, uden at...