Solbær

Beskrivelse
1-1,5 m høj busk med 6-10 cm brede blad, med 3-5 spidse lapper, der på oversiden er glatte og på undersiden er besat med gule vellugtende kirtler. Blomsterne som er rødgrønne og klokkeformede sidder i nedhængende klaser. Bærrene er sorte og hele busken har en karakteristisk duft.

Hvor og hvornår
Våd bund i skove og krat, i skovsumpe, langs vandløb, i strandkrat og på stenede strandbredder. Blomstrer i maj-juni Bærrene kan høstes i juli august.

Smag
Lakrids, syrlig, sol, noter af mørk sirup.

Håndtering
Pluk nænsomt bærrene. Opbevar i beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
Tilsæt nyudsprungne solbærblade til din salat. Bladene kan tørres og bruges til the. Bærrene egner sig vældig godt til marmelade, især sammen med honning og vanilje. Smager også fortræffeligt som råsyltede eller drysset over desserter eller vildtkød. Solbæreddike smager og rigtig dejligt til at give stegte rodfrugter eller som syrlig tilsmagning af kraftige kødretter.

Opskrifter

Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...