Spisekastanje, Ægte kastanje

Beskrivelse og forveksling
Kastanjetræet kan blive op til 25 m.. Barken på de yngre træer er mørkebrun, men bliver med tiden mere grå og furet eller revnet på langs. Ofte bliver træet lidt vredet i væksten. Bladene er store, lange, spidse og savtakkede, næsten tornede. De bliver op til 25 cm. Hanblomsterne sidder i opstigende rakler, og dufter kraftigt. Hunblomsterne er meget små og sidder ved roden af hanraklerne.
Frugten sidder i en tæt pigget skål eller skal, der normalt rummer 1-3 nødder. Ved modning åbner den sig som en blomst med 2-4 "klapper". Man kan kende spisekastanjen på de mange lidt bløde pigge på skallen, som nærmest ligner et pindsvin. Den kan forveksles med Hestekastanje som har store hvide blomster i modsætning til de små blomster på spisekastanje. Den klare forskel er den piggede skal rundt om kastanjerne, som har færre pigge, der sidder med stort mellemrum.

Hvor og hvornår
Findes typisk i parker eller haver, men kan også findes på gader og langs offentlige hegn. Er meget sjælden som vildvoksende. Blomstrer i juli, nødderne er modne i oktober.

Smag
Meget aromatisk smag af nødder, knoldselleri, honning og syrligt knasende mel.

Håndtering
Pluk de frugter du kan nå (brug evt. frugtplukker), eller saml dem op fra jorden når de falder ned. Skil nødderne fra skallen og opbevar dem tørt i papirspose eller beholder.

Brug
Kastanjer kan bruges på uendeligt mange måder f.eks. bagte eller ristede med smør og cider. Afskallet og grofthakket smager de godt stegt med svampe og gråbynke eller som fyld i fjerkræ sammen med vild pastinak og bog. Prøv også at bage nødderne sammen med hvidlød, blegselleri, fennikel, peberfrugter og løg. Kør det hele til en grov puré på en foodprocessor med olivenolie, salt og peber. Server på ristet brød. Kastanje egner sig fint som groft nøddefyld i brød, tærter eller desserter. Både Ægte kastanje og Hestekastanje kan begge bruges til at lave en velsmagende og aromatisk honning.