Stikkelsbær

Beskrivelse
Lille løvfældende busk, op til 50-100 cm høj, med overhængende kviste og 3-5 delte, lappet-fligede, 2-5 cm brede blade. Grenene er tæt besat med stikkende barktorne. Blomsterne er enten blegrøde eller grønne og sidder i klaser med 1-3 i hver. Bærrene er 1-2 cm i diameter, grønne, gule eller rødbrune ved modenhed og ofte dunede.

Hvor og hvornår
Let fugtig, let skygget jord i skove og hegn og på soleksponerede skrænter ved havet. Blomstrer i maj-juni. Bærrene er modne juli-august.

Smag
Sol, cider, citron.

Håndtering
Pluk nænsomt bærrene. Opbevar i beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
Stikkelsbær er gode til grød, kompot, gelé, marmelader, desserter og i saucer, bl.a. til fed fisk som makrel og ørred. Bladende kan når de er helt spæde bruges i salater, eller som sommerkål.

Opskrifter

Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...