Strand-vejbred

Beskrivelse samt forveksling
10-50 cm høj plante med kødfulde, rosetstillede blade, der er lange og smalle,
og svagt tandede langs randen, ofte med sorte pletter.
De små, uanseelige blomster sidder tæt sammen i aks øverst på lange, runde stilke.
De lysegule støvknapper stikker ud af de små grønlige blomster. Kan forveksles med Strand-trehage, som iøvrigt også er spiselig. Dennes stængler er dog hule og smager umiskendeligt af koriander.

Hvor og hvornår
Almindelig langs ferske og salte kystområder og langs større veje på gruset eller leret bund.
Blomstrer i juni til september. Planten kan høstes fra maj til september.

Smag
Smager af salt, ærter, grønkål eller spinat. Kan variere meget efter voksested og jordforhold.

Håndtering
Klip eller riv hver enkelt blad over ved roden, så slipper du for at få ålegræs eller tang med op.
Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle på turen hjem. I køleskabet hjemme.

Brug
Blev i gamle dage brugt som supplement til grønkål i supper og sammenkogte retter. 
Fungerer glimrende i supper eller i retter med kornsorter såsom spelt, eller rugkerner. 
Prøv evt. at hakke vejbreden fint og rør den i friskost sammen med salt/peber og lidt rapsolie. Spis med godt ristet brød.

Opskrifter

Ingredienser 1 spidskål 1 bundt store vilde løg, høstet sidst på sæsonen i slut maj eller først i juni 1/2 dl yoghurt 1 blandet håndfuld spæde vilde urter (eks. skvalderkål, fuglegræs, vejbred,...