Strandbede

Beskrivelse samt forveksling
Op til 1 m høj urt med lange nedliggende til opstigende blomsterstængler. Bladene er aflange, ovale til rudeformede.
De sidder i en roset omkring roden. Bladene er lysegrønne, blanke og ganske tykke. Blomsterne er bleggrønne og buskagtige. 
Kan forveksles med Strand-mælde, som også er spiselig. Denne er dog en spinklere plante og har matte, grågrønne og tynde blade.

 

Hvor og hvornår
Findes på tanggødede og stenede strandbrede. Er meget udbredt ved Storebælt og Kattegat, ellers sjælden andre steder i landet. Strandbede kan høstes fra maj til november og den blomstrer fra juli til september.

 

Smag
Som spinat, men mere syrlighed og friskhed. Om foråret kan de spæde blade smage mildt af lakridsrod.

 

Håndtering
Klip eller skær nænsomt blade og stængel af. Efterlad gerne lidt blade nederest på planten.
Opbevar i papirspose eller beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle på vej hjem. Ellers tørt i grøntsagsskuffen.

 

Brug
Strandbede kan bruges som spinat, enten i stuvninger, eller stegt med lidt smør og nogle ristede nødder som tilbehør til stegt kød.
De spæde blade smager skønt i en salat. Egner sig desuden godt i en æggekage, eller sammen med svampe i risotto.

Opskrifter

Kan enten serveres som tilbehør til kød, vegetarbøffer eller som en selvstændig ret.Til ca. 4 pers. 1-2 bundter hvide asparges ca. 8 stk.3 gule beder3 nye løg eller alm. løg8 små nye gulerødderEn...