Tranebær

Beskrivelse
Krybende stedsegrøn dværgbusk meterlange, trådfine stængler og små, ægformede til smalt 3-kantede læderagtige blade. Bladundersiden er gråhvid og bladranden er ombøjet.
De lyserøde blomster sidder enlige eller få sammen på lange, dunede oprette stilke.
Bærret er et kuglerundt til pæreformet, først spættet, siden mørkerødt bær.

Hvor og hvornår
Højmoser, på mager tørvebund og ved strandkær.
Blomsterne blomstrer i juni-juli.
Bærrene er modne i oktober.

Smag
Sød, bitter, frisk, syrlig.

Håndtering
Pluk med hænderne de modnede bær, disse er bedst når de har fået frost. Opbevar i beholder med fugtigt klæde/køkkenrulle.

Brug
Tranebær egner sig på grund af sin smagfulde syrlighed utrolig godt til fede retter såsom anderillette, varmrøget laks og stegt and. Egner sig desuden godt i salater med æbler, rødbede eller rødkål.
Tranebær smager også dejligt som syltede til desserter såsom fløderand eller ris a la mande.

Opskrifter

Granitéen her er læskende og frisk. Den er god på hvilken som helst sommerdessert eller som en lille mundrenser mellem retter. Hindbær kan erstattes med vilde jordbær eller brombær. Eller hvad...