Valnød

Beskrivelse og forveksling
Valnøddens træ kan blive op til 25 m. højt. Træet har en bred krone, og en let genkendelig olivengrøn bark på unge træer. Når træet vokser bliver barken mere lysegrå og mere grovfuret.Bladene er store og lidt læderagtige op til 40 cm. lange med 2-5 småblade og et større endeblad. Selve nødden har en olivengrøn skal som åbner sig hen på efteråret, og skifter farve til en mere gulbrun nuance.

Hvor og hvornår
Nødderne er modne omkring september og oktober.

Smag
Tørt lidt melet, med en kraftig duft af træ, med en syrlig eftersmag

Håndtering
Klip eller skær nødderne af træet. Opbevar i papirspose eller plasticbeholder.

Brug
Valnøddens gode smag kan bruges i salater, patè, hakket i bagværk eller i kager. Derudover fungerer valnød godt i snaps, og som syltet julekonfekt. Hvis valnøden skal anvendes til snaps, er det vigtigt at plukke dem mens de er grønne og før de danner deres hårde skal. dette gøres bedst i slutningen af foråret. 1-2 valnødder er rigeligt til en flaske klar snaps eller vodka.
En nem måde at bruge nødden på er at hakke den meget groft og tørriste den på en pande. Si derefter det værste smulder fra, og overhæld med akacie eller blomsterhonning og lad dem trække i mindst fem minutter. Serveres som tilbehør til julemaden.