Viol, martsviol

Plantebeskrivelse
Marts-Viol er en lav plante, der vokser i små tuer. De glinsende grønne blade er hjerteformede og saftige. Blomsterne sidder på hver sin blomsterstilk og er dybt violette med en gul/orange/hvidlig midte. Den ligner en Stedmoderblomst og er også nært beslægtet med denne. Desuden har Marts-Viol en karakteristisk parfumeret duft, der skiller den fra de øvrige arter.

Hvor og hvornår
Vokser på muldrige jorde og er almindelig i skovbryn, gamle haver og levende hegn og krat. Den blomstre fra marts-maj og er en rigtig forårsbebuder. Ses typisk steder på bare pletter på f.eks. skråninger inden den øvrige plantevækst får fat.

Smag
Det er violblomsterne der er spiselige, smagen er parfumeret og kraftig aromatisk. Hvis du spiser den grønne del med kan de give en ubehagelig bismag, når den spises enkeltvis.

Håndtering         
Blomsterhovederne nippes af med fingrene, og opbevares bedst i en beholder med lidt fugtet køkkenrulle i bunden. Det er bedst at anvende blomsten med det samme, da den ellers hurtigt mister sin smag.

Brug
Violblomster er både smukt og smagfuld pynt på kager og desserter, men undlad at bruge den grønne del af blomsten i det søde køkken. Vil du gemme violsmagen kan du lave violsukker, violsirup, kandiserede violblomsterblade, violsnaps eller likør. Prøv at lave en chiafrø budding med violblomster i (2 spsk chiafrø – 2 dl kokosmælk og 20-30 violblomster – røres sammen og trækker natten over i køleskabet)