Byhøst Guides

Naturen byder på et væld af fantastiske smagsoplevelser. Det at tage ud i naturen og jage vilde råvarer er ikke så svært, som man måske går og tror. Det kræver lidt viden og know how og så har du et herlige ingredienser. I vores guides finder du relevant rådgivning, tips og viden om at samle og hjembringe høsten.

Kom godt i gang med høsten

Det handler om at føle sig tryg og sikker når man tager ting med hjem fra naturen. Hvis du har sanket masser af gange, så ved du nok det meste, men hvis du som de fleste er uøvet, er det en god ide at følge de tips og råd, der er i guiden Begynd med at samle få typer af råvarer, højst to eller tre per tur, så du kan holde tungen lige i munden. Orientér dig altid hjemmefra, lær lidt om de råvarer, du vil sanke, og hvad de kan forveksles...

God stil og sankeskik

Lige som i resten af livet opfordrer vi til at du bruger din sunde fornuft, når du høster i byen. Tænk på at andre også skal kunne få glæde af byens gratis råvarer og at planten gerne skal komme igen til næste år. Dvs. lad vær med at hive ting op med rod og knække grene, plyndre hele buskadset eller plukke alle hyldeblomsterne, så der ikke kommer nogen hyldebær. Du må gerne sanke på offentlige områder. I Jyske Lov fra år 1241 står, at man må...

Gear og udstyr

Når du tager ud og sanker, er det en god ide at have lidt småting med, så du er sikker på ikke at skade planterne, samtidig med at du får dine råvarer med hjem i god stand. Her er et par tips, men læs mere under “håndtering” ved den enkelte råvare i almanakken. Når du sanker urter, blomster og blade: Medbring en rulle fryseposer, en saks og evt. et fugtigt viskestykke hvis det er varmt, så urter og blomster ikke bliver slatne i varmen. Når...

Giftige planter

Nogle ting der gror i naturen kan være giftige. Noget kan være farligt og direkte dødeligt, så vær sikker på, at det du tager, er det rigtige. Vi har dog ikke mange dødelige planter i Danmark, men mange ting som kan give dig ondt i maven og diarré. Derfor er det en god ide at finde ud af hvad råvareren man vil finde kan forveksles med og altid følge de 5 samletips.

Forurening

Når man tager ud og høster vil man selvfølgelig gerne have de bedste råvarer og der er forurening jo en naturlig bekymring. Forureningen af jord og luft i byer betyder, at man skal tænke sig om, når man sanker og som i resten af livet opfordrer vi til, at du bruger din sunde fornuft, når du høster i byen. Det er dog ikke så sort som man skulle tro. Du kan læse mere om hvordan det forholder sig med de forskellige typer forurening og hvad du bør...

På eget ansvar

Byhøst opfordrer alle brugere til at læse ALLE punkter under “Byhøstguide”, og især anvende den rådgivning, der findes under “Sanketips” og “Forurening”. www.byhoest.dk og byhøst-app er tjenester, der stiller en dele-service til rådighed, hvor brugere kan dele informationer om samlesteder indirekte fra bruger til bruger via et interaktivtkort. Alle samlesteder på Byhøsts kortfunktion er således brugergeneret indhold, delt og uploadet af...

Gode tips, råd og tricks

Her kan du finde tips råd og tricks om alt fra tilberedning af urter til opbevaring af æbler.

Tricks til rensning af hyben

Hyben kan være besværlige at rense på den gammeldags metode med en ske eller urtekniv. Derfor er der her et par teknikker til, hvordan man kan få renset sine hyben lidt mere tjept. Valget af metoderne herunder kommer lidt an på, hvad man gerne vil bruge sine hyben til. Men lige meget hvilken teknik man anvender, skal man først skylles og rense sine hyben for insekter og andet du ikke vil have i maden. Herfter skærer du stilk og bunden af. Så er...

Konserveringsguide

Tørring Tørring drejer sig i korte træk om at få fjernet væske fra det, du gerne vil tørre. Det er en god ide at tørre urter og spiselige blomster i ovnen ved 50 grader. Du kan også tørre frugt, bær og svampe. Ligesom du kan lave frugtlæder, ”naturens vingummi”, af kogte og tørrede frugter og bær, som tørres i ovnen ved 50 grader i 8-10 timer. Syltning Syltning er den klassiske metode med at koge i en lage af naturlige...