Tricks til rensning af hyben

Hyben kan være besværlige at rense på den gammeldags metode med en ske eller urtekniv. Derfor er der her et par teknikker til, hvordan man kan få renset sine hyben lidt mere tjept. Valget af metoderne herunder kommer lidt an på, hvad man gerne vil bruge sine hyben til. Men lige meget hvilken teknik man anvender, skal man først skylles og rense sine hyben for insekter og andet du ikke vil have i maden. Herfter skærer du stilk og bunden af. Så er du klar.

1. Puré-metoden. Hak hyben groft og blanchér i lidt vand til de er møre. Mos dem igennem en sigte, hvor frøene ikke kan komme igennem, til en smagfuld puré. Denne teknik sørger for du får smag og aroma med, men ikke så meget struktur. Den er god til marmelader, chutneys, ketchup og andre sammenkogte koncepter. NB. Denne metode er især god til de små hundehyben. 

2. Fryser-metoden. Del dine hyben i halve eller kvarte, kom dem i en kraftig plastikpose og læg dem i fryseren til de er gennemfrosne. Herefter tæsker du posen med en grydeske eller "taber" den på jorden et par gange. Her bliver mange af frøene løsnet, så skal man skylle alle kerner væk og rense de sidste kerne ud med en urtekniv eller teske. Med denne metode får man gode store stykker hyben, som kan henkoges og sur- eller sødsyltes.

3. Blender-metoden. Skær dine hyben i kvarte og blend dem i små portiner i en god blender. Blend indtil frugtkød og kerne ikke hænger sammen. Herefter samler du det hele i en stor skål og hælder vand over. Så flyder kernerne op i overfladen og kødet lægger sig på bunden. Herefter kan du fjerne kernerne med en ske. Med denne metode får du en anelse mere struktur end med puré-metoden, men ligesom den teknik er dette bedst til marmelade, sirup og sammenkogninger.