Cremet brændenældesuppe med rygeost

Brændenælder er sunde og smager rigtig godt. De kan plukkes og bruges så længe de er grønne. Man skal bare kun tage de friskeste blade. Mange forbinder brændenældesuppe med en kedelig omgang urtevand, men det kan virkelig være en delikatesse. Hemmeligheden bag en god brændenældesuppe er en bouillon eller fond af høj kvalitet, friske brændenældeskud og en god cremet konsistens.

Ingredienser til 4 personer

  • 2-3 håndfulde blancherede nældeskud (se nederst i opskriften)
  • Friske nældeskud og blade der ser helt friske ud (300-450 gr.)
  • En liter god hønsebouillon (Her kan du også bruge fiske- eller skaldyrsbouillon, det giver en helt anden suppe, der er lidt mere sommeragtig)
  • 1-2 bagekartofler skrællet og skåret i tern
  • 1 gulerod, skrællet og hakket
  • 1 stort løg eller to skalotteløg, hakket
  • 1 lille fed hvidløg, hakket
  • 20 gr. Smør
  • friskkværnet sort peber og havsalt
  • En sjat æblecidereddike
  • God rygeost til 
  • Eventuelt 1 kvist rosmarin eller et par kviste timian. Nogle synes, at krydderurter i en nældesuppe kan overdøve smagen af nælderne, men en smule rosmarin giver fylde og dybde i smagen. Prøv at lave suppen uden første gang og så kan du eksperimentere næste gang.
     

Tilberedning
Du begynder med at tage de friske nælder og sortere dem (husk at bruge et par handsker!!!). Fjern stilke, blade der ser kedelige ud og andet der ikke ser ud som noget der hører hjemme i din suppe. Skyl de sorterede nælder grundigt.

Tag en suppegryde, varm smørret op og sauter løg og hvidløg over middelvarme i 5-8 minutter til de er blanke, uden at de bliver brunede. Tilsæt nælder, kartofler, gulerod og bouillon. Kog til kartoflerne er møre, omkring 15 min. Tag gryden af varmen (tag eventuelle urter op) og brug en stavblender til at blende suppen. Smag til med havsalt, peber og æblecidereddike.
Tilsæt de blancherede nælder til den varme suppe, så der også er nogle hele nælder i suppen, som man kan sætte tænderne i. Server suppen med en stor spiseskefuld rygeost på toppen og et stykke godt brød til. Et par hakkede blade løgkarse eller ramsløg over suppen inden servering kan give et sidste pift.
 

At blanchere nældeskud
Gør et vandbad med iskoldt vand klar. Tag de friske skud og smid i en gryde med kogende vand og salt. Efter 20-30 sek. tages nælderne op og smides i det kolde vandbad, så de ikke koger videre. Når de er kolde tages de op og væden presses fra.

Ingredienser: