Gulerodspuré med vilde urter og bellis fra græsplænen

Gulerodspuré

Denne puré kan bruges som en forret med godt brød til, eller som tilbehør til fisk, skaldyr eller svinekød. Eksempelvis som en bund for stegte havtaskefileter. For at give puréen en dybere smag, er den lavet halvt på ”brændte gulerødder” og halvt på kogte gulerødder. Man kan egentlig bruge de fleste friske urter i puréen, men her bruger vi to ret kraftige urter for at sikre, at der er et godt modspil til de sødlige gulerødder.

Ingredienser:

  • 4 store gulerødder (gerne nye hvis årstiden er til det)
  • 1 porre
  • 25 gr. Smør
  • En håndfuld bellishoveder
  • 8-10 strandkarseblade*
  • 6-8 ramsløgsblade**
  • 1 tsk. Honning
  • 2 spsk. æbleeddike
  • Groft havsalt og friskkværnet peber

* Strandkarse smager kraftigt af peberrod. Den mister dog en del af smagen hvis den bliver hakket for fint eller varmes op ved for høje temperaturer.
** Ramsløgs styrke varierer efter årstiden, de smager kraftigst i foråret og mister herefter lidt af styrken når de skal sætte blomster. Derfor skal man selv variere mængden af blade efter årstiden og smagen. Så smag dig frem og juster mængden, inden du tilsætter ramsløg.

Bellisplukning i en af byens parker.

Step 1 Skræl gulerødderne og skær dem i grove stykker. Skyl strandkarse og ramsløg grundigt i flere hold vand. Skær porretoppen fra, rens den hvide del og hak den fint (den grønne top kan bruges i andre retter, som eksempelvis ærtepuréen her: http://byhoest.dk/opskrifter/391).

Step 2 Sæt en gryde over med et par deciliter letsaltet vand. Når vandet koger, tilsættes halvdelen af gulerødderne. Kog dem let møre og hæld vandet fra. Pas på ikke at udkoge dem.

Step 3 Mens vandet koger, sættes en gryde over og smørret smeltes. Tilsæt resten af gulerødderne og steg dem hårdt, til de bliver sorte i kanten. Når gulerødderne begynder at tage farve, tilsættes de hakkede porrer og der skrues ned for varmen. Steg videre et par minutter, til porrerne falder sammen. Hæld vand over porrer og gulerødder til det lige dækker, skru op for varmen og kog de brændte gulerødder møre. Hæld kogevæsken, over i en skål og sæt til side.

Step 4 Hæld brændte og kogte gulerødder sammen og tilsæt honning og æbleeddike. Tag en stavblender og blend det hele til en glat puré sammen med noget af kogevæsken. Smag til med salt og peber. Lad puréen køle lidt af.

Step 5 Hak ramsløg og strandkarse groft og vend i puréen. Smag eventuelt til igen med salt, peber, lidt eddike og honning. Anret puréen med bellishoveder og servér.  Man kunne også pynte med ramsløgsblomster. Det pynter og forstærker ramsløgssmagen.

Ingredienser: