Hjemmerøget laks med råmarinet fennikel og syltede havtorn

Forret til 4 pers.

400g fersk laks
1 ½ fennikel
1 glaskål
100g havtorn
200g valnødder
Blade og blomster fra Sankt hans urten (mynte kan bruges som erstatning)
Akaciehonning
Koldpresset rapsolie
Æblecidereddike
Sukker
Salt
Peber
Rygesmuld eller friske brombær/kirsebær eller æbleblade

Sådan gør du:

Start med at gnide laksen med salt og sukker, lad den trække mindst en time, gerne længere. Tænd din grill eller lav et bål. Lad bålet brænde indtil der kun er gløder tilbage. Tilsæt da rygesmulden og de friske blade oven på gløderne (Hvis du bruger blade skal disse være skyllede så de stadig er fugtige). Placer nu laksen på en rist over gløderne med enten en foliebakke som låg eller låget fra kuglegrillen (luftindtaget på grillen må ikke være mere end ½ cm åben) og ryg fisken i 25-30 min.

Tag nu din fennikel og glaskål og skær disse helt tyndt og fint på et mandolinjern eller på dit rivejern. En kniv kan også bruges, det vigtigste er bare at det bliver skåret millimeter tyndt.

Rør derefter en marinade sammen af koldpresset rapsolie, æbleddike, lidt honning, salt og peber. Smagen skal være sød og syrlig på samme tid. Varm blandingen op i en lille gryde sammen med havtornene (disse er bedst hvis de har været frosset ned først) varm lagen sagte op, tag den da fra blusset og lad havtornene trække i lagen. Når lagen er kølet af, hældes den sammen med de tyndt skårne grøntsager og røres rundt.

Tag nu valnødderne og hak dem groft. Varm dem op på en tør pande indtil de er flot gyldenbrune. Sigt derefter alt smulderet fra inden du vender dem i rigelige mængder honning.
Så skal der anrettes: Placer generøse stykker laks i bunden af tallerkenen, med de råmarinerede grøntsager ovenpå. Drys godt med havtorn og valnødder ud over grøntsagerne og resten af tallerkenen.

Pynt af med pæne stykker af Sankt hans urtens blade og blomster.

Ingredienser: