Kold ærtepuré med spansk kørvel og ramsløg

Ærtepuréen serveret som madpakke med groft rugbrød lavet på nye granskud og årstidens grønt. Denne puré er god som tilbehør til fisk og fjerkræ, i en sandwich eller bare som en dip til forret med groft brød og friske grøntsager. Ærtepuréen skal være let i smagen og skal egentlig helst formidle urternes sarte smage. Så husk at være forsigtig, når der smages til med salt, peber, eddike og citronsaft.

Ingredienser

  • 400 gr. bælgede ærter – frosne kan også bruges i en snæver vending.
  • Den grønne top fra en stor porre
  • 6-10 ramsløgsblade*
  • 1 god håndfuld spansk kørvel (sødskærm)**
  • En god klat smør til stegning
  • 1 spsk. creme fraiche
  • 2 spsk. oliven olie
  • Æbleeddike og citronsaft til tilsmagning
  • Havsalt og friskkværnet peber
  • Evt. et par ramsløgsblomster eller andre spiselige blomster efter årstiden som pynt.

* Ramsløgs styrke varierer efter årstiden, de smager kraftigst i foråret og mister herefter lidt af styrken når de skal sætte blomster. Derfor skal man selv variere mængden af blade efter årstiden og smagen. Så smag dig frem og juster mængden, inden du tilsætter ramsløg. ** Spansk Kørvel har en fin og delikat smag af anis. Nogle vilde urter kan hurtigt miste smagen, når de hakkes for fint, udsættes for høj varme eller tilsættes til for kraftige retter. Smagen er fin og delikat, så med nogle urter er det en god ide at hakke dem groft og tilsætte dem lige inden servering. img_2377_0.jpgSpansk kørvel dufter og smager fint af anis. Kend den ved at gnide på bladene og duft efter en lakiridslugt. Step 1 Sæt en stor gryde med letsaltet vand over. Bælg ærter så du har de 400 gram. Klargør en skål med iskoldt vand. Når vandet koger, kommes ærterne i vandet og koger i ca. 1-2 minutter. Ærterne skal kun lige være kogt, så de stadig er faste og smager friskt. Dræn vandet fra ærterne i en si og kom dem i skålen med isvand. Så stoppes kogeprocessen, og man undgår at ærterne koger videre og bliver kedelige. Hæld ærterne tilbage i sien og så over i gryden. Step 2 Skyl ramsløg og spansk kørvel i flere hold vand og placer på et tørt viskestykke. Rens porretoppene for jord og hak dem fint. Step 3 Varm en pande op og kom smørret på. Steg porretoppene i smørret ved medium blus i et par minutter, til de falder sammen. Salt til undervejs og tilsæt en smule æbleeddike. Hak halvdelen af ramsløgene groft og kom ved porretoppene. Steg videre et minuts tid. Tag panden af blusset og sæt til side. Step 4 Tilsæt de afkølede porretoppe til gryden med ærter. Tilsæt creme fraiche og oliven olie til blandingen. Blend det hele med en stavblender til en glat puré. Smag til med eddike, citronsaft, salt og peber (syren i eddike og citronsaft, "bleger" ærterne, så puréen skal helst serveres kort tid efter tilsmagning så den beholder farven). Lige inden servering hakkes de sidste ramsløg fint og den spanske kørvel groft. Tilsæt urterne til puréen og vend dem i. Pynt evt. med ramsløgsblomster eller bellis- og mælkebøttekronblade. Tip For en lidt kraftigere smag af anis, kan du undlade at blande ca. 1/4 af den hakkede spanske kørvel i puréen og drysse den over når du serverer istedet. img_2376_0_1.jpgRamsløg plukkes på Assistens Kirkegården. Husk at gnide bladene og duft efter løg. Hvis de ikke dufter, så er det ikke ramsløg.

Ingredienser: