Romersk antipasto med brændenælder

Romersk antipasto med brændenælder

Dette er den ultimative ret med brændenælder, der kommer til at ændre dit syn på den brændende ukrudt.
Denne enkle men super lækre opskrift er en variation af den klassiske romerske antipasto ”cicoria ripassata alla romana”,
som laves med en kultiveret version af den vilde cikorie.
Det smukke ved denne ret, er at den som de fleste italienske retter er simpel,
båret af få men gode ingredienser og smager helt fantastisk.
Smagen balancerer mellem oliens fedme, varmen fra chili,
syre fra citronen og brændenældernes letkrydrede noter.
Server den til forret eller som en del af et italiensk frokostbord med en masse små retter.

Ingredienser
2 fryseposer spæde brændenælder eller topskud senere på sæsonen
6-8 store spsk. god olivenolie
1 tsk. tørrede chiliflager (ikke nødvendigvis, men gerne den italienske peperoncini)
2 fed hvidløg
saften af en halv citron
salt og friskkværnet sort peber
(evt. lidt revet pecorino romano eller parmesan)

Tilberedning
Vask brændenælderne grundigt og tør dem i en salatslynge eller i et par viskestykker,
til de er nogenlunde tørre. Hak hvidløg fint. Tag en god solid stegepande eller gryde,
der akkurat kan rumme alle brændenælderne og varm den op til den ryger.
Hæld olien på panden og straks efter brændenælderne.
Lad nælderne syde lidt og vend dem så et par gange med en køkkentang eller et par grydeskeer.
De må godt branke lidt og blive mørke i kanten.

Efter et par minutter tilsættes hvidløg, chili og et par drys salt. Hvis nælderne har suget alt olien,
kan du tilsætte en smule mere nu, for at sikre at hvidløget bliver stegt og ikke kogt.
Steg videre ved høj varme og vend hele tiden rundt.
Bliv ved indtil nælderne er faldet helt sammen og duften af råt hvidløg har fortaget sig.
Fordel nælderne på en tallerken, pres citronen over og kværn med rigeligt peber.
Riv evt. et tyndt lag ost over, Server med godt brød.

Tip: Prøv at tilsætte et par hakkede ansjoser sammen hvidløget for at give retten ekstra dybde og umami.

Ingredienser: