Ramsløg er blevet en meget populær plante de seneste år. Den vokser vildt og kan findes i store tæpper i skove og krat. Ramsløg har en kraftig duft af hvidløg, som især træder frem, hvis du gnider ramsløget mellem fingrene.
Hvis du finder ramsløg og har tænkt dig at spise det, så skal du være helt sikker på, at det faktisk er ramsløg du har med at gøre. Ramsløg kan nemt forveksles med liljekonval, som er en meget giftig plante. Hvis du er i tvivl, så lad være at plukke planten.
Hvad kan man bruge ramsløg til?
Ramsløg har en meget karakteristisk smag og duft, som minder meget om hvidløg. Derfor er det velegnet som krydderi i madretter. I mange opskrifter kan du prøve at skifte hvidløg ud med ramsløg for at give retten et ekstra pift og karakter.
Derudover kan du purere ramsløg og lave det til en lækker ramsløg pesto. Det er også velegnet til at lave en god olie ud af. Her kan du se en lille liste som ramsløg er velegnet til:
- Ramsløg olie
- Ramsløg salt
- Ramsløg pesto
- Ramsløg aioli
- Som krydderi til madretter
Sådan opbevarer du bedst ramsløg
Der bliver ofte spurgt om ramsløg kan fryses eller om det kan tørres. Du kan både fryse og tørre ramsløg, men er dog et par ting, som du skal være opmærksom på. Hvis du fryser ramsløg kan det falde sammen og ændre farve ved optøning. Hvis du vil tørre løgene er det en god ide at give dem en hurtig blanchering først.
Den bedste måde at holde ramsløg frist er dog at putte dem i en post i køleskabet.
Baggrund
Den latinske betegnelse for ramsløg er Allium Ursinum. På engelsk er navnet bare wild garlic, som direkte oversat betyder vild hvidløg forstået som hvidløg der vokser vildt. Der er selvfølgelig stor forskel på udseendet, men smagen er i vid udstrækning den samme. Den store fordel ved ramsløg er dog, at du bare kan gå ud i naturen og finde store mængder. Det handler bare om at være heldig at finde et godt sted.
Man kan være heldig at finde ramsløg i naturen så tidligt som i januar, men det er kun hvis det har været en mild vinter. Du kan holde øje i krat og skovområder, hvor det oftest vokser i større områder. Husk altid at tjekke efter, at det ikke er liljekonval. Udseendet kan meget nemt snyde, men hvis du kan dufte den kraftige duft af hvidløg, så er det ramsløg du har fat i.
Da ramsløg vokser vildt i naturen er der ikke så mange steder der sælger krydderurten. Efterhånden som populariteten den seneste tid har vokset er der dog flere og flere butikker, som sælger den lækre urt.
En plante i løg-familien med masser af C-vitaminer
Navnet afslører nærmest i sig selv, at vi har at gøre med en plante i løgfamilien. Det er dog et mindre kendt faktum at ramsløg er sprængfyldt med C-vitamin. Faktisk indeholder ramsløg 40 gange så meget C-vitamin som i citroner. Derfor kan du have stor fordel af at bruge ramsløg i din madlavning. Enten som simpelt ekstra krydderi eller i tilbehør som ramsløgsalt, pesto eller aioli.